75 JAAR LATER - Herinneringen van joodse onderduikkinderen in Limburg

12 september t/m 24 december 2019, Gouvernement aan de Maas. In opdracht van Provincie Limburg. De tentoonstelling vertelt, 75 jaar na de bevrijding van Limburg, de verhalen van tien mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog als joods kind in Limburg in onderduik hebben gezeten. Verhalen van die periode. Verhalen van daarna. Die getuigen van groot leed, maar ook van enorme levenskracht. De tentoonstelling omvat interviews, beeldende kunst en muziek.

Voor de realisatie werd onderzoek gedaan naar de invloed van de ervaringen tijdens de onderduikperiode op het leven van deze tien mensen. Dat is gedaan door interviews en door literatuuronderzoek. Het ontwerp van de tentoonstelling is mede bepaald door de beschikbare ruimte en faciliteiten van de locatie en de opdrachtgever.

De doorgang met aan beide kanten een aantal kabinetten is gebruikt om in één beeld en lopend door deze gang foto’s van de onderduikkinderen te presenteren. In de kabinetten worden dan de afzonderlijke persoonlijke verhalen verteld met audiovisuele presentaties van de interviews (Eef Polak, Mary van Gelder, Philip Soesan, Mattie Tugendhaft), beeldende kunst (Herman Silbernberg, Appie Drielsma, muziek (Ann Burton, artiestennaam van Ans Rafalowicz), boeken (Ed van Thijn) en brieven (Ernst van Gelderen).

Met medewerking van Christianne Schreuder (interviews), Coen van der Gugten (mediatechniek) en de grafische afdeling van de Provincie Limburg.