App Stolpersteine Valkenburg

Sinds 1 februari 2016 is er een audiotour beschikbaar die de verhalen vertelt van joodse mensen die tijdens het naziregime in Valkenburg (Limburg) zijn gearresteerd, gedeporteerd en vermoord. De tour voert langs de huizen waar deze mensen woonden en vertelt ter plekke hoe zij in Valkenburg terecht kwamen, wat we van hen weten, hoe en wanneer ze gearresteerd zijn en hoe het hen verder verging. Deze huizen zijn gemarkeerd met een gedenksteen in het trottoir, waarop namen en data vermeld worden, zogenaamde 'Stolpersteine' (een project van de duitse kunstenaar Günter Demnig http://www.stolpersteine.eu/).

Door de geschiedenissen van mensen te vertellen op de plaats waar ze zijn gebeurd krijgen deze een grotere impact. Het gebruik van foto's van de betrokkenen ondersteunt dit effect. Op elke locatie wordt vervolgens met een vraag, over een bijzonder aspect van het verhaal, het nadenken gestimuleerd.

De app is gemaakt door Artof binnen het IZI-travel platform, dat gespecialiseerd is in museum- en stadstours. Met behulp van GPS is de route eenvoudig te volgen en wordt circa vijf meter vóór de locatie het verhaal vanzelf gestart. De audiotour is te bekijken op https://izi.travel/en/465c-stolpersteine-valkenburg/nl.