25 oktober 2015 - No Comments!

Continium Cube Columbus

Op 24 oktober woonde ik de preview bij van het nieuwe Museumplein in Kerkrade, dat bestaat uit het Continium, Cube en Columbus. Een indrukwekkende kennismaking vanwege de architectuur en de activiteiten.

Het Continium is een discovery center en bestond al. Het presenteert tentoonstellingen en heeft labs waar geexperimenteerd kan worden. Geheel nieuw en ondergronds verbonden met het Continium zijn Cube en Columbus. Cube is een design center, waar designtentoonstellingen te zien zijn en dat verder ruimte biedt aan projecten, samenwerkingsprojecten, op designgebied. Columbus is een theater als een grote cilinder, afgesloten met een grote halve bol. Je staat hier rondom een grote 'kuil' waarin geprojecteerd wordt. Ik zag een 'film' waarin de aarde vanuit de ruimte in beeld gebracht werd; een indrukwekkende belevenis vond ik.

IMG_3618

De geometrische vormen van Cube en Columbus zijn mooi gesitueerd in een open terrein aan de rand van het centrum, met aan de ene zijde het spoor met station en aan de andere zijde de invalsweg naar het centrum. De gesloten gebouwen zijn toegankelijk via het Continium vanuit een onder het straatniveau gelegen hal. Ze zijn elk afzonderlijk te bezoeken.

De bakermat van het complex is het voormalige Mijnmuseum; een klein museum op een andere locatie, gewijd aan de steenkolenmijnbouw in Limburg. Het aandachtsgebied is verbreed, eerst naar andere (historische) industrie├źn in de regio en nu eigenlijk naar het omgaan en vormgeven van de wereld, met een accent op de (Eur)regio. Maar het geheel is nu ook veel meer dan een museum; design center Cube is vooral een werkplek.

Het zal een enorme uitdaging zijn om de projecten te initieren, films te produceren, tentoonstellingen te maken, educatieve activiteiten aan te bieden, up to date te blijven en de ontwikkelingen in de samenleving te volgen of liefst vooruit te zijn. Maar wel een mooie uitdaging!

IMG_3619 IMG_3623

Published by: rkooiman in museumproject

Leave a Reply