2 januari 2016 - No Comments!

Jeugdfilm in co-creatie

Op 15 december 2015 vond de première plaats van een korte film, die door en voor kinderen gemaakt is en die vertelt over een stuk geschiedenis van hun eigen omgeving. Kinderen werden via de basisscholen uitgenodigd mee te doen door een filmverhaal te schrijven. Aanleiding en onderwerp: de onlangs nieuw opgetrokken middeleeuwse stadspoort van Valkenburg. Ongeveer tien kinderen reageerden met hun bijdrage. Hiervan werd gezamenlijk één nieuw verhaal gesmeed.

Deze kinderen werkten buitenschools in workshops aan kostuums en attributen en hadden inbreng tijdens repetities en opnamen. Het project werd inhoudelijk begeleid door Museum Land van Valkenburg en technisch door de lokale omroep. Artof zorgde voor de inzet van de film als een vorm van cultuureducatie. De achterliggende gedachte van het project was om kinderen uit Valkenburg actief met geschiedenis bezig te laten zijn; de geschiedenis van hun eigen omgeving. In dit geval een verhaal uit een ver verleden, maar ook een recente gebeurtenis.

De eerste reacties waren positief. Zeker de kinderen waren trots op het resultaat. De film is in anderhalve dag opgenomen, kostte circa 7.500 euro en duurt 6.17 minuten. Voor het idee werd in 2014 de Rabobank Droomprijs toegekend.

De film is vertoond op de lokale tv en in het museum en is nu ook op Youtube te zien: https://www.youtube.com/watch?v=rKkqImtT27A.

Published by: rkooiman in museumproject

Leave a Reply