Audiotours Stolpersteine

Sinds 2016 maakt Artof audiotours of podwalks voor de smartphone langs Stolpersteine. Ze vertellen de verhalen van joodse mensen die tijdens het naziregime zijn gearresteerd, gedeporteerd en vermoord. Deze audiotours voeren langs de huizen waar deze mensen woonden en vertellen ter plekke wat we van hen weten. De huizen zijn gemarkeerd met een gedenksteen in het trottoir, waarop namen en data vermeld worden, zogenaamde 'Stolpersteine' (een project van de duitse kunstenaar G√ľnter Demnig). Door de geschiedenissen van mensen te vertellen op de plaats waar ze zijn gebeurd krijgen ze een grote impact. Het gebruik van foto's van de betrokkenen ondersteunt dit effect.

De eerste Stolpersteine-tour in Valkenburg aan de Geul was een eigen initiatief. De audiotours in de gemeente Sittard-Geleen zijn gemaakt in opdracht van de Stichting Stolpersteine Sittard-Geleen. De tour langs de Stolpersteine in Roermond is gemaakt in samenwerking met het gemeentearchief in Roermond. De audiotours zijn toegankelijk binnen het IZI-travel platform, dat gespecialiseerd is in museum- en stadstours. Met behulp van GPS is de route eenvoudig te volgen en wordt op de locatie het verhaal vanzelf gestart. De audiotours zijn altijd en overal gratis te downloaden en te bekijken.

Stolpersteine Valkenburg, Stolpersteine Sittard, Stolpersteine GeleenStolpersteine Limbricht, Grevenbicht, Obbicht en Einighausen, Stolpersteine Roermond