Route vol Verwondering

Voor Visit Zuid-Limburg maakten wij audiotours, podwalks en een podcast, in totaal twintig, op locaties in Beek, Echt-Susteren, Sittard-Geleen en Stein. Het project werd gefinancierd door genoemde gemeenten en de Provincie Limburg. Het project is gepresenteerd op 14 april 2022.

Bij de keuze van de locaties door de opdrachtgever en gemeenten is gelet op trends in het toerisme. In deze gemeenten zijn dat onder andere bezinning en fietsen. Bezinning moet daarbij los gezien worden van de zuiver religieuze betekenis; het gaat meer om bijvoorbeeld inspiratie en rust. Toch biedt juist het rijke katholieke erfgoed in Zuid-Limburg op dat terrein veel mogelijkheden. De audiotours of podwalks in en rond kerken, kapellen en kloosters vertellen over bijzondere vereringen en hoe men daar vorm aan heeft gegeven. Maar eigenlijk gaan ze over kracht en steun vinden, geloven en vertrouwen hebben, en over toewijding en verbeelding.

 

 

Alle locaties zijn verbonden door een fietsroute, de Route vol Verwondering. Er zijn ook podwalks en een podcast gemaakt die vertellen over Maasdorpen; hoe de vruchtbare oevers van de Maas mensen aantrokken en hoe diezelfde grillige Maas het leven van die mensen regelmatig bedreigde. Verder is er onder andere een audiotour over leven in oorlogstijd, waarin verzet en collaboratie, melden of onderduiken en vechten of deserteren thema’s zijn. Het complete overzicht vind je onderaan de pagina.

Veel informatie is aangereikt door lokale historici en andere deskundigen. Wij deden aanvullend research en bestudeerden ter plaatse de mogelijkheden en bijzonderheden van de locaties en maakten foto’s. De verhalen zijn opgenomen in een studio in Maastricht, professioneel begeleid door Rob Driessen (3 Sun Recordings).