Tentoonstelling Pierre van Soest

Museum Valkenburg, 11 oktober 2020 t/m 6 december 2020. Research en inrichting. De uitdaging van deze tentoonstelling was het zichtbaar maken van de ‘reis’ die beeldend kunstenaar Pierre van Soest in zijn werk maakte. Bijzonder zijn de reeksen tekeningen en schilderijen die hij maakte geïnspireerd door specifieke werken van oude meesters, zoals het ‘Portret van Arnolfini en zijn vrouw’ van Jan van Eyck of ‘De drie gratiën’ van Peter Paul Rubens.

Om te kunnen laten zien wat Pierre van Soest met de werken van de oude meesters heeft gedaan, worden hiervan afbeeldingen naast zijn werken getoond. Gekozen is voor zwart/wit afbeeldingen op A4-formaat, waardoor de focus op de schilderijen blijft.

Een kenmerk van het werk van Pierre van Soest is dat hij de oude meesterwerken figuurlijk uit elkaar haalde en losse elementen, aangevuld met andere soms persoonlijke elementen, in nieuwe composities samenbracht,. Hij deformeerde en formeerde dus. Dit idee is doorgevoerd in de opstelling van de losse tentoonstellingswanden. Deze wanden zijn op een ‘eigen wijze’ in een ruimtelijke opstelling geplaatst.