Tentoonstelling 'Streams/ beams'

Voor de 30e keer worden in de bibliotheek en de tuin van het klooster in Wittem (Limburg) de Kunstdagen Wittem georganiseerd. Het programma bestaat uit concerten, een tentoonstelling en andere culturele activiteiten. ARTOF ontwikkelt het concept voor de tentoonstelling, selecteert kunstenaars en kunstwerken en richt de ruimte in.

De kloosterbibliotheek dateert in zijn huidige vorm uit 1892 en ontstond uit de behoefte aan wetenschappelijke scholing van toekomstige paters, met name ter onderbouwing van de geloofsverkondiging. De ruimte ademt de sfeer van boeken, studie en geloof. Deze context is mede bepalend geworden voor de selectie van kunstenaars en kunstwerken.

 

 

Tekstfragmenten in kunstwerken, onderzoek naar identiteit en cultuur, naar beleving en ervaring, refelectie op de Schepping of geloofsverkondiging; het zijn enkele voorbeelden van verbindingen tussen deze specifieke ruimte en de geëxposeerde kunstobjecten en tussen deze kunstobjecten onderling.

Het denkbeeld dat de ruimte en elk object afzonderlijk 'beams' en dat elke verbinding 'streams', heeft de titel voor de tentoonstelling ingegeven en is ontleend aan een werk van een van de kunstenaars. De deelnemende kunstenaars zijn: Doris Becke, Marijke Beelen, Hank Beelenkamp, Michel van Henten, Ben Leenen, Abraham Neufeld, Magdalena Peltzer, Roy Villevoye & Jan Dietvorst en Jos van Wunnik.

Meer informatie over de tentoonstelling, zie Kunstdagenwittem.nl. De film 'Geef me zeep. Geef me een handdoek', van Roy Villevoye & Jan Dietvorst wordt vertoond op 12 september 20.15 uur (meer informatie).

Afb. v.l.n.r.: Ben Leenen, 'Notebook pages', 2017, acrylverf op doek; Jos van Wunnik, 'Stromen, stralen 2', 2016, aquarel en tempera op papier; Roy Villevoye & Jan Dietvorst, filmstill 'The New Dress', 2016, HD video.